keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Haastajissa tuuraamassa 24.3.

Allekirjoittaneella jäi syksyllä hallikauden ensimmäiset treenit raportoimatta tänne tehisblogiin, joten ikään kuin katumusharjoituksena pääsen nyt tekemään "tuplavuoron", kun eilisen tuurauksen myötä myös blogivuoro siirtyi minulle.


Jennan tämänviikkoinen rata vaati vielä vähän enemmän juoksuvoimaa kuin edellinen ja lisäksi tarkkaa omien linjojen hallintaa sekä ohjauksen rytmittämistä ennen pahimpia kiirepaikkoja.

Alku otettiin noin putken ulostulopään kohdalta ohjaten. Kolmoshyppy joko pyöräyttäen tai jaakotuksella, minä valitsin jälkimmäisen ja hyvin toimi Kirpulla. Viitoshypyn takaakiertoon toimi useimmille koirakoille parhaiten sylkkäri tai poispäinkääntö, mutta Kirpulla ei putken jälkeinen kaarros valunut valssillakaan, joten emme edes kokeilleet toisia vaihtoehtoja, ne kun tyypillisesti hidastavat Kirpun etenemistä.

Esteet 7-9 osoittautuivat meille todelliseksi ongelmakohdaksi. Tarkoituksenani oli tehdä kohta niin, että 7-hypyn takaakierron jälkeen normaali veto 8-hypylle, jonka jälkeen persjättö ja tuuppaus putkeen, ja itse kohti 10-hypyn siivekettä seuraavaa kuviota varten. Vaikeuksia tuotti jo Kirpun saaminen 8-hypylle oikeasta suunnasta, se kun ei niin hakeudu minua kohti ja ottaa hypyt mieluusti takaa. Kun tämä saatiin toimimaan (joko puolivalssilla tai flippi-/japsityyppisellä ohjauksella), ei seuraavaksi meinattu osua kovassa vauhdissa putkelle ollenkaan. Ainoalla jotenkuten onnistuneella suorituksella Kirppu vielä kääntyi putkesta väärään suuntaan.

Tauon jälkeen jatkettiin uudella taktiikalla eli takaakierron jälkeen lähetys 8-hypylle ja putkeen, jonka jälkeen siirtyminen puomin keppienpuoleisen päädyn puolelta vastaanottamaan koiraa putken suulta. Tämän vaihtoehdon olin sulkenut pois jo ratapiirustukseen tutustuessani, mutta kas kummaa, vaihtoehto jäikin tarkistamatta varsinaisessa rataantutustumisessa. Kirppu irtoaa putkiin hyvin myös pimeistä kulmista, eikä puomissakaan ollut ihan niin paljon kierrettävää kuin ratapiirustus antoi ymmärtää, joten tämä ohjausvalinta toimi kuin unelma ja sekä koiran vauhti että linjat olivat huomattavasti paremmat kuin toiselta puolelta ohjattaessa. Kun saatiin kerralla onnistumaan, ei jääty enää hinkkaamaan.

10-hypyn otin päällejuoksuna (eli hypyn "eteläpuolta" liikkuen) ja 11-hypyn takaakierto tehtiin hypyn oikeanpuoleisen siivekkeen ympäri. Nämä on oikeastaan sellaisia kohtia, joita pitäisi kellotella enemmän - usein jopa Kirpun tyyppisellä pienellä ja hyvin kääntyvällä minillä on todellisuudessa edullisempaa kierrättää kauemman siivekkeen kautta, jolloin eteneminen on suoraviivaisempaa ja vauhti pysyy paremmin yllä. Tällainenkin suoritus nähtiin treenikaverin toteuttamana, samoin toimivia ratkaisuja olivat 10-11 -väliin valssaaminen sekä vippaus 11-hypyn takaakiertoon.

Kepeilleviennissä ei oikeastaan muita vaihtoehtoja ollut kuin lähettää koira 13-hypylle riittävän kaukaa ja rytmittää oma liike niin, että koira lähti etenemään putkeen eikä kääntynyt takaisin ohjaajaa kohti, ja sitten laittaa töppöstä toisen eteen sen verran päättäväisesti, että ehti auttamaan koiran 3-hypyn (joka oli todellisuudessa lähempänä suorituslinjaa) ohi keppien aloitukseen. Loppukuvioihin valitsin ohjauksiksi valssin 19-20 -väliin ja päällejuoksun 21-hypylle. Kirpun kanssa menivät oikeastaan kaikki paikat hankalan alun jälkeen ihan hyvin, lukuunottamatta paria huolimattomasta ohjauksesta aiheutunutta putken ohitusta. Nämäkin saatiin korjattua heti uudella yrityksellä.

Hauska treeni tämäkin, ja näin vajaa vuorokausi treenien jälkeen voi todeta, että jalat tietävät kyllä olleensa eilen urheilemassa... Taitaa olla lepopäivä paikallaan niin koiralle kuin ohjaajallekin.

Terhi & Kirppu

PS. Niistä syyskuisista Jannen vetämistä treeneistäkin on nyt tuotu ratapiirustus blogiin, aikajärjestyksessä omalle kohdalleen. En yrittänyt enää tässä vaiheessa muistella treenejä ratapiirustuksen yhteyteen, mutta sen verran voin paljastaa, että hiki tuli silläkin kerralla...

tiistai 17. maaliskuuta 2015

Huipputehis 17.3.

Jenna veti vauhdikkaat huipputehistreenit. Nämä olivatkin vasta kauden toiset treenit Jennan kanssa, kun neljä viikkoa sitten oli Iina tuuraamassa Jennan ollessa synnytysvahdissa ja kaksi viikkoa sitten ei treenattu ollenkaan vaan pyöritettiin Tehis-epiksiä hallin toisessa päässä.


Alkuepäsuoralle oli useimmalla tehisläisellä, allekirjoittanut mukaanlukien, ohjausvalintana vetää koira koko pätkä vasemmalta ohjaten, josta veto kepeille ja leikkaus keppien toiselle puolelle. Jennalla oli kuitenkin toisenlaiset ajatukset ja niinpä jokainen vuorollaan päätyi treenaamaan alkua kokonaan keppien ja 5-hypyn välistä ohjaten. Kirpulla ei ollut tämän ajatuksen kanssa mitään ongelmaa, mutta aika monta toistoa vaadittiin, että saatiin ohjaaja heilahtelemaan oikeaan aikaan oikeaan suuntaan. Ensin en osannut rytmittää kakkosen ja kolmosen väliä mitenkään, ja kun tämä saatiin toimimaan, olivat jalat ja kädet seuraavaksi solmussa kepeille käännettäessä. Tämä pakkovalssinomainen keppien aloitus on minulle aika vieras, kun tykkään yleensä mieluummin antaa koiran hakea keppien sisäänmenon itse kuin olla lähellä auttamassa. Tosiasia kuitenkin on, että kolmosluokassa tulee nykyään vastaan tilanteita, joissa olisi suurta etua siitä, että voisi ottaa koiran ahtaassakin paikassa vastaan keppien toiselta puolen, joten kyllähän tästä taidosta olisi minunkin työkalupakissani hyötyä. Ja saatiinhan ohjaus toimimaan niinkin hyvin, että viimeisellä toistolla meni jo täysin luontevasti, ajattelematta.

Hypyltä 5 hypylle 10 vaadittiin rohkeaa liikkumista koiran pitämiseksi edullisilla linjoilla. 7-hypyn tein takaatyönnöllä ja päällejuoksulla, hypyt 8-9 luonnollisesti keinun puolelta ohjaten ja 10-hyppy ristiin hyppäyttäen (eli takaakiertoon oikeanpuoleisen siivekkeen kautta). Pari kertaa onnistuin päästämään Kirpun selkäni takaa 10-hypylle väärinpäin, kun en prässännyt 9-hypyltä vastaanottaessa tarpeeksi. Tarkkuutta tämä periaatteessa simppeli kohta vaati, ja sitä liikkumista.

Esteet 11-14 tehtiin kokonaan puomin "pohjoispuolta" liikkuen ja Kirppu ampuikin 13-hypylle täysin epäröimättä kaikilla muilla toistoilla paitsi sillä, jolla löysäilin itse, enkä tukenut koiran etenemistä omalla liikkeelläni riittävästi. Hypyllä 15 nähtiin monelta treenikaverilta hienoja poispäinkäännöksiä, mutta meille toimi hyvin valssi puomin päässä. Putkeen irrottaminen onnistui hyvin eikä putken ja keinun väliselle persjätölle ehtimisessä ollut ongelmia. Hyppyjen 19 ja 20 väli tehtiin päällejuoksulla, tilaa ja aikaa oli hyvin, kun keinulla sai kuitenkin hyvän etumatkan.

Kiva treeni, joka antoi sekä uusia ohjauskokemuksia että vähän uutta ajateltavaakin. Kirppukin jaksoi yllättävän hyvin, vaikka toistoja tuli runsaasti ja joutui myös sietämään ohjaajan töpeksimisiä jopa tavanomaistakin enemmän. Kiitos Jennalle hyvästä treenistä ja treenikavereille jälleen kivasta treeni-illasta (ja mokkapaloista)!

Terhi & Kirppu

perjantai 13. maaliskuuta 2015

10.3 haastajien kiemurat

Jenna oli suunnitellut haastajille mielenkiintoisen radan:




Suunnittelin radan alun ohjaavani koiran putken jälkeen kepeille oikealta puolelta (tyhmästi suunniteltu :D). No, koira ajautui väärään keppiväliin. Aloitettiin alusta ja kutsuin Pihlan keppien vasemmalta puolen ja kädellä merkkaus oikeaan keppiväliin, niin johan alkoi sujumaan.

Kepeiltä vienti neloselle onnistui hyvin, samoin esteet 5, 6, 7 ja 8. Esteelle nro 9 oma ohjaus loppui kesken ja koira hyppäsi esteen väärältä puolelta. Vähän keskittymistä itselle ja jatkettiin matkaa esteelle nro 10. Olin suunnitellut takaakierron jälkeen persjätön, mutta valssi toimikin siinä meillä paremmin.

Este nro 11 suoraan, 12 takaakiertona ja putkeen lähetys. Putkesta Pihla kääntyi kummallisesti jatkuvasti väärään suuntaan. Huomattiin kuitenkin, että oma kroppa ohjasi ennen putkea hieman vasemmalle, jonka takia myös koira kääntyi putkesta väärään suuntaan. Ratkaisuksi löytyi esteelle nro 12 takaakierto-vastakäännös, jolloin koira kääntyi hienosti putken jälkeen kohti ohjaajaa.

 Rataa jatkoimme esteelle nro 18 saakka, josta me emme enää rataa jatkaneet loppuun, sillä halusimme käyttää toisen treenipätkän keinun vahvistamiseen. A-esteeltä kepeille osa näytti menevän pakkovalssilla tai leijeröimällä ja esteelle nro 21 harjoiteltiin saksalaista.

Eve ja Pihla kiittää Jennaa uusista treenivinkeistä :)! Aurinkoista kevään jatkoa kaikille!